Soms in woorden, soms in stilte, altijd in verbinding

Stervensbegeleiding

Onderweg naar sterven gebeurt er veel. Je wilt graag nog zoveel regelen. Hoe laat ik mijn naasten achter. Misschien heb je nog (levens)vragen. Komen er angsten of oude thema's naar boven. Kunnen er nog zoveel emoties loskomen. Dan kan het fijn zijn om daar met iemand over te praten. Iemand die je kan begeleiden in je emoties. Of kan helpen invulling te geven in de manier waarop je afscheid wilt nemen van je leven en van je dierbaren.
 
Ondersteuning in de laatste fase:

In de laatste fase kan het prettig zijn om (energetisch) ondersteund te worden waardoor het sterfproces rustiger en zachter kan verlopen. Dat kan met massage, of met energiewerk. Waardoor ik het proces van sterven kan ondersteunen. Er kan dan veel minder medicatie nodig zijn en eventuele angsten in loslaten en overgave doorbroken worden. 
Naastenbegeleiding

Als naasten is dit proces zeker zo intens. Het loslaten, de acceptatie hoe doe je dat? Rouw en het zorgen wisselen elkaar af. Vragen die naar boven kunnen komen zijn:
Doe ik het wel goed? Ik wil nog zoveel zeggen. Soms kan dat niet meer. Hoe ga je daarmee om? Hoe kan je ruimte geven aan je eigen emoties terwijl je het sterfproces van je dierbare niet wilt belasten? Kan ik het daar nog wel over hebben? Vragen en onzekerheden die je niet altijd kan delen in dit proces. Daarin kan ik je ondersteunen. Helpen de emotie los te laten. Ondersteuning bieden aan het proces.
Rouwbegeleiding

Rouw is rauw. Puur en niet uit te leggen. Het verlies van een dierbare, je partner, je ouder(s) of zelfs je kind is diep. En vaak zonder woorden. 
Herinneringen willen gedeeld worden en emoties gevoeld. Soms raak je niet alleen je dierbare kwijt, maar  verandert er ook veel in je omgeving. Niet iedereen kan met jouw rouw omgaan. Dat kan soms overweldigend zijn. Maar ook thema's van schuld en schaamte kunnen voorbij komen. 

Soms is het moeilijk emoties te delen met je vrienden of zelfs je partner. Ieder rouwt op haar of zijn eigen manier. Zeker als zij dit niet hebben meegemaakt. Hoe leg je uit hoe je je voelt. 

In deze fase kan ik die veilige setting geven waarin alle emotie kan zijn, waar je herinneringen kan delen en zo alle ruimte kan nemen om op jouw manier de rouwfase door te stappen. 

Alzheimer/Dementie

Mensen met Alzheimer hebben vaak minder kennis van hun overlijden op een bewuste laag. Wel kan er een angst ontstaan rondom het overlijden omdat er dingen gebeuren die ze veelal niet begrijpen of kunnen delen. Waardoor dit zich kan uiten in angst en paniek. Dat kan een overgang intens maken. Niet alleen voor diegene die de overgang maakt, ook voor diegene die achterblijft. Het geeft een gevoel van onmacht en dieper verdriet. Em kan een intense herinnering achterlaten die maar moeilijk losgelaten kan worden.
 
Op dat moment kan ik ondersteunen met energetische behandelingen. Waardoor er meer rust en verzachting komt en het stervensproces daardoor prettiger wordt ervaren. Voor diegene die de overgang maakt, ook voor diegene die achterblijft.